3 probleme, cât România de mare, pe care noul președinte trebuie să le rezolve
Optimism avem, încrederea în România a mai crescut, dar avem și 3 probleme grele, pe care noul președinte trebuie să le rezolve rapid.
Indiferent cu cine ai votat duminică, astăzi, când s-au mai răcit emoțiile, problemele cu care se confruntă noul președinte sunt parcă și mai vizibile. Singura diferență este valul de optimism în rândul votanților ND și desigur mai multă încredere că România se va menține pe direcția europeană (lucru salutat și de burse și piețele financiare).
Care sunt însă cele mai mari probleme pe care le ia în piept Nicușor Dan, un președinte ales de peste 6 milioane de români, ce va avea probabil unul dintre cele mai grele mandate din istoria recentă?
crearea unei echipe competente care să navigheze o criză
Eu nu am mari speranțe, indiferent de cine va conduce Guvernul, România nu poate evita coliziunea. Este aproape matematic, pentru că:
pentru a coborî deficitul bugetar la 7% în acest an vor urma măsuri puternice de austeritate
austeritatea însemnă creșteri de taxe, posibile concedieri în aparatul bugetar, venit disponibil în scădere și un mediu de afaceri afectat deopotrivă
toate acestea se traduc într-o creștere economică anemică sau chiar într-o scădere a PIB
contextul european și global nu este nici el favorabil. Economiile din UE, mai ales cele spre care exportăm puternic, nu duduie, dimpotrivă. prin urmare exporturile nu vor susține PIB-ul la fel de mult ca în trecut
în acest context, Guvernul pe care-l va forma ND va fi unul de sacrificiu, va lua măsuri nepopulare și va deconta șampania deschisă de PSD anul trecut
echilibristică parlamentară și gestionarea relației cu PSD
Istoric vorbind, PSD nu prea a vrut să stea la guvernare când urma o criză, iar acest lucru se conturează și după aceste alegeri. Deși nu au fost luate (încă) decizii la social democrați, tăcerea indică mai degrabă scenariul intrării PSD în Opoziție și susținerea unui guvern minoritar.
Este de altfel cartea cea mai bună pentru PSD, deoarece va lucra astfel cu un președinte ce nu are susținerea necondiționată a unei majorități parlamentare și care va risca să piardă repede din popularitate (prin lupte de uzură și provocări constante din partea partidelor din opoziție).
S-a întâmplat și în mandatul lui Emil Constantinescu și în cel al lui Băsescu, când PSD a mers chiar până la suspendarea celui din urmă.
Mai mult, astăzi, PSD nu este chiar atât de diferit de AUR și, oportunistic, poate să lucreze foarte bine cu aceștia, chiar dacă după turul 1 social-democrații au jucat cartea pro-occidentală.
Cât despre echilibristica parlamentară, Nicușor Dan are în față o provocare mare. El nu a ajuns președinte ca lider al unui partid și nici nu cred că se poate baza 100% pe USR, așa că îi va fi mult mai greu să alinieze toate planetele pentru reformele grele sau deciziile de politică externă (posibil nepopulare).
Apărarea împotriva războiului hibrid și a partidelor extremiste
Ce am văzut la aceste alegeri prezidențiale, cu tandemul George Simion / Călin Georgescu este aspectul cel mai îngrijorător. Este uimitor cât de mult au acaparat cei doi mintea și speranțele românilor, totul cu un buget generos de TikTok și manipulări grosolane.
Practic, orice ar fi zis, orice teorie a conspirației ar fi plasat în dezbatere sau orice mesaj, oricât de absurd, ar fi debitat cei doi, o mare parte a societății i-a crezut.
Aici vorbim din nou de nevoia unei Românii Educate, proiect la care fostul președinte a rămas restant. Dar, pe lângă educație, misiunea viitorului președinte trebuie să fie și evitarea unor astfel de derapaje, derapaje susținute de entități din afara țării. ND va trebui să unească, să împace și să explice bine de ce trebuie să nu mai cădem în capcana extremismului finanțat din afară.
De asemenea, ND ajunge președinte într-un context geopolitic dificil. Rusia nu va stopa războiul hibrid și interferențele în alegerile și viața politică a democrațiilor europene. Atacurile cibernetice, destabilizarea infrastructurii cheie și slăbirea coeziunii în cadrul UE sunt provocări mari ce cad pe umerii șefilor de stat din toată Europa.
Cum le va rezolva Nicușor Dan? O să vedem, dar cred că mintea sa analitică și faptul că este mai degrabă un om care cântărește bine orice decizie, nefiind impulsiv, s-ar putea să fie un avantaj cheie pentru România.