Acest test îți spune dacă poți pica și tu în capcana teoriilor conspirației
De ce chiar și persoanele inteligente pot accepta informațiile absurde, lipsite de sens sau contact cu știința?
De la Covid încoace cred că ne-am lovit de câteva zeci de teorii ale conspirației și probabil nici nu avem idee câte știri false am ingerat pe nemestecate. Mi-am pus însă mereu întrebarea: Sunt anumite persoane mai predispuse să cadă pradă opiniilor neobișnuite despre nano-cipuri, aurul monoatomic sau aselenizarea fabricată?
Se pare că nu există Ei vs Noi și oricât ne-am dori nu suntem mereu în tabăra adevărului suprem. Fiecare dintre noi este predispus să dea crezare la un moment dat și opiniilor lipsite de rigoare științifică sau de-a dreptul ridicole. Indiferent de cât de inteligenți suntem.
Sunt chiar destul de mulți laureați ai premiului Nobel care s-au remarcat și ca adepți ai teoriilor conspirației.
Recomand pe acest subiect senzaționala carte a lui David Robson“Capcana inteligenței - De ce fac oamenii deștepți greșeli prostești”, de altfel chiar sursa în care am citit pentru prima oară despre testul menționat.
Dar revenind la titlu, iată exercițiul de logică pe care să-l faci în câteva minute pentru a determina cât de predispus ești la fake news sau teorii ale conspirației.
Jack se uită spre Anne, dar Anne se uită spre George. Jack este căsătorit, dar George nu este. Se uită o persoană căsătorită la una necăsătorită?
Da
Nu
Nu putem determina acest lucru
O să las răspunsul și raționamentul la final de articol, dar în repetate experimente circa 70-80% dintre persoanele provocate la acest test au răspuns greșit.
Culmea, inclusiv studenți la prestigioase universități din Statele Unite au greșit în proporție covârșitoare.
Testul măsoară o caracteristică a inteligenței umane denumită reflecție cognitivă. Mai simplu spus, capacitatea noastră de a pune la îndoială propriile asumpții, intuiții sau acea primă impresie despre cineva sau ceva.
Cercetătorii care au investigat fenomenul propagării teoriilor conspirației spun că inteligența convențională nu te ferește de capcanele teoriilor absurde, lipsite de orice dovadă.
René Descartes spunea în Discurs asupra metodei că “Spiritele cele mai mari sunt capabile de cele mai mari vicii ca şi de cele mai mari virtuţi”. Similar, chiar și persoanele cu IQ foarte ridicat pot îmbrățișa ușor teorii ale conspirației.
Și acum răspunsul la amuzantul test de mai sus. Răspunsul corect este Da, o persoană căsătorită se uită la una necăsătorită, însă marea majoritate dintre respondenți consideră că pe baza datelor existente nu putem determina acest lucru.
Diagrama de mai jos arată însă cât se poate de clar raționamentul din spatele răspunsului corect și, odată pusă pe foaie, problema nu mai pare deloc grea.
Tot ce trebuia să luăm în calcul erau cele două variante ale statutului marital al Anei, care putea fi ori căsătorită, ori necăsătorită. În oricare dintre căzuri, o persoană căsătorită avea să se uite spre una necăsătorită.
Revenind la predispoziția spre a da crezare teoriilor conspirației, dacă inteligența nu este un scut, ce ne poate feri.
Trăsături sau abilități dobândite precum smerenia intelectuală, o minte deschisă, curiozitatea sau un mindset de creștere ne pot face să chestionăm opiniile altora, dar mai ales intuițiile și prejudecățile proprii.
Am citit la un moment dat o opinie (autorul îmi scapă pentru o corectă atribuție) ce spunea că avem gândire critică în momentul în care suntem în dezacord cu mai bine de jumătate din autorii pe care îi citim.
Și cred că are mult sens. În fiecare carte descoperim cel puțin câteva perspective noi, dar statistic vorbind nu toți autorii vor avea dreptate în raționamentul lor, iar ideile enunțate ar putea fi cel puțin imperfecte, dacă nu chiar absurde.
Deci, până la urmă, tu în ce teorie a conspirației crezi? :)