Americanii nu ne mai salvează; spre ce democrații să ne uităm acum?
Noua administrație americană nu mai vrea să inspire lumea occidentală ca “far al libertății“! Spre ce democrații să ne uităm acum?
Am postat săptămâna aceasta o scurtă opinie, la cald, după ce Statele Unite au suspendat pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver. Am scris în respectivă notă că Statele Unite sunt o democrație în declin și că nu ar trebui să mai dea lecții la acest capitol statelor din Europa. Și îmi păstrez opinia :)
Dar pentru că acel post a atras oarecare atenție și a stârnit și unele întrebări cu privire la cifrele pe care mă bazez, revin acum cu o analiză mai extinsă, care să fundamenteze (în parte) de ce am luat această poziție referitoare la Statele Unite.
Dar, înainte de toate, să clarific un aspect. Nu sunt anti-american și cred că în continuare sunt multe lucruri bune ce izvorăsc din Statele Unite. Americanii știu să inoveze, știu să facă business și să crească companii de trilioane. Asta e un lucru foarte bun, pentru că acestea duc omenirea mai departe.
Dar cred în același timp că dacă ești împotriva a ceva, nu înseamnă că te plasezi automat în tabăra adversă. Dacă critic Statele Unite (liderii ei mai exact), nu înseamnă că sunt pro-Rusia.
În al doilea, când am spus că Statele Unite sunt o democrație în declin, m-am bazat și pe cifre, în special pe cele din raportul The Economist Intelligence Unit (EIU) - Indicele Democrației 2024, dar și pe percepția personală formată din sutele de articole citite în presa independentă de peste Ocean.
Încep cu riscurile asupra democrației din Statele Unite, conform raportul EIU, parte a grupului The Economist, și unul dintre principalele motive ale declarației mele:
Statele Unite se confruntă în 2025 cu riscul ca președintele Trump să se răzbune pe adversarii politici, folosindu-se de FBI sau Departamentul de Justiție, ceea ce nu este o surpriză. Și în mandatul precedent Trump s-a folosit de influența sa pentru a stopa anchete sau a înlocui șefii “neprietenoși“ ai diverselor instituții ale statului american.
Acest lucru va conduce însă la erodarea unui principiu fundamental al democrației, separația și echilibrul puterilor în stat. Mai exact, pentru ca o democrație să fie sănătoasă puterea executivă nu trebuie să o controleze pe cea legislativă sau pe cea judecătorească. Chiar în aceste zile însă, Trump face apel la judecătorii Curții Supreme ca să intervină asupra deciziilor instanțelor inferioare care nu îi sunt favorabile.
Judecați voi acum dacă asta ar trebui să se întâmple într-o democrație funcțională.
Cât despre echilibrul dintre executiv și legislativ, frenezia lui Trump de a emite ordine executive este de Cartea Recordurilor, statisticile arătând că, doar în primele 9 zile ale mandatului, Donald Trump a semnat mai multe ordine executive decât orice președinte american din istoria recentă, împingând la maximum limitele puterii executive.
Mai mult, democrația din Statele Unite slăbește, dar tendința este vizibilă și la alte democrații stabile, pentru că încrederea în guvern s-a erodat. Sondajele arată că cetățenii multor democrații mature sunt convinși că liderii politici pun interesele elitelor peste cele ale oamenilor de rând.
Iar America nu face excepție, mai ales că în actualul mandat se conturează o tehnocrație în care Trump dă mână liberă sau favorizează de-a dreptul diverși antreprenori din tech.
Statele Unite, în picaj și la capitolul corupție
Corupția este un simptom al țărilor în curs de dezvoltare, corect? Ei bine, surprinzător sau nu, foarte mulți respondenți din țări dezvoltate sunt tot mai nemulțumiți de evoluția corupției în societatea lor. Vorbim desigur despre o percepție, dar consolidată ani la rând o percepție reflectă până la urmă un adevăr.
Conform Indicelui de Percepție a Corupției, publicat anual de Transparency International, democrații stabile și renumite au început și ele să fie afectate de flagelul corupției.
Iată mai jos cum a evoluat corupția în Statele Unite. În 2024, SUA s-au clasat pe locul 28 din 180 de țări. Sigur, este un loc foarte bun raportat la totalul societăților analizate, însă America a pierdut 4 poziții față de 2023 și, după cum arată graficul pe 12 ani, trendul este unul clar descendent.
America nu mai este farul democrației și nici o societate în care corupția este la un nivel minim. Datele o arată!
Știți cine mai are un declin oarecum similar, doar că pornind de la un nivel deja foarte jos al indicelui democrației? Rusia!
Hai să vedem ce țări se află la polul opus, pe primele locuri în clasamentul Transparency International, fiind percepute ca cel mai puțin corupte. Pai cred că vă așteptați deja la acest răspuns. Sunt democrațiile din Europa. În top 10 sunt nu mai puțin de 7 țări din Europa.
Danemarca este chiar pe primul loc, știți voi … țara aceea “dezinteresată“ pe care JD Vance a acuzat-o recent că nu are grija de locuitorii săi din Groenlanda (sunt 100% ironic, ca să nu existe interpretări aici).
Danemarca este în top 10 și în indicele democrației. Statele Unite, pe locul 28. Doar ca să fie lucrurile bine puse în context.
Cât despre România, despre care am scris în comentariul menționat că direcția este pozitivă, dar nu putem compara tânăra democrație post-decembristă cu cea americană, am fost subiectiv și am avut o părere mai bună decât o arată cifrele.
Sunt în continuare ferm convins că de la aderarea în Uniunea Europeană direcția este bună, spre un stat de drept funcțional și o democrație mai puternică, dar vrea să prezint aici și cifrele cheie despre “sănătatea“ democrației noastre și nivelul corupției.
La capitolul percepție asupra corupției, indicele Transparency International arată o îmbunătățire ușoară în ultimii 12 ani, România fiind pe locul 65 din 180 de țări, fără nicio schimbare de percepție față de 2023.
Pe de altă parte, indicele democrației pe 2024 plasează România pe locul 72, într-o scădere semnificativă (12 poziții față de 2023), în principal din cauza controverselor privind anularea alegerilor prezidențiale.
Aici în mod clar am fost mai optimist decât arată cifrele și nu am perceput cât de mult a influențat tumultul politic din ultimul an indicele democrației.
Cred însă că, dacă trecem peste acest hop și reușim să avem alegeri libere și corecte în mai, ne putem spăla imaginea și să reluăm progresul spre o democrație completă (așa cum este ea definită de Indicele Democrației).
De aceea, este poate mai important decât oricând să ne alegem corect modelele de democrație și să ne inspirăm mai degrabă de la societățile nordice, aproape lipsite de corupție și cu sisteme democratice de invidiat, decât de la Statele Unite.
Să rămânem în Europa cu privirea, mai ales că peste Ocean noua administrație Trump pare să nu mai vrea să inspire lumea occidentală ca “far al libertății“, ci, din contră, vrea o apropiere de Rusia, sfidându-și astfel aliații de-un secol.
Surse:
https://apnews.com/article/supreme-court-trump-deportations-birthright-citizenship-0787cdf8bd36b964c7974ed032717ed4
https://edition.cnn.com/2025/03/27/politics/vances-greenland-trip-trump/index.html
https://www.transparency.org.ro/ro/tiropage/indicele-de-perceptie-coruptiei
https://www.transparency.org/en/cpi/2024/index/rus
https://www.eiu.com/n/campaigns/democracy-index-2024/
https://www.axios.com/2025/01/29/trump-executive-orders-first-100-days-history
Pentru cine vrea să intre în detalii despre cum se calculează Indicele de Percepție a Corupției, las un video oficial aici: