Cele mai sigure cariere în era AI și cum să verifici riscul jobului tău
Află în articol care sunt cele mai sigure 15 cariere în era inteligenței artificiale și cât de probabil este ca jobul tău să fie preluat de AI.
Două lucruri mă stresează în ultima perioadă, ambele fiind mișcări tectonice seculare, care vor avea un impact mare în viața noastră și a copiilor noștri:
1) schimbarea de paradigmă la nivel geopolitic: politica administrației americane joacă aici un rol cheie, deși probabil plăcile tectonice SUA-China se ciocneau oricum.
Diferența este că acest lucru se întâmplă acum, pe mandatul unui președinte impredictibil, caracterizat de către unii lideri de opinie din Statele Unite drept un “rege nebun“ (mad king).
Da, există și curentul de opinie că Trump știe de fapt ce face și obiectivul final este să câștige competiția cu China, mai ales că America a pierdut teren în câteva sectoare cheie. Fără acest război comercial; SUA riscă să fie depășite destul de repede din punct de vedere tehnologic și economic.
Cum nu am globul de cristal, ci doar păreri, rămâne de văzut dacă Trump este “profet sau piroman”. De citit în acest sens opinia foarte pertinentă a lui Sergiu Toader.
2) impactul AI în economie și societate. Iar aici mă refer mai ales la potențialul de a înlocui forța de muncă slab calificată sau mediu-calificată. Da, te poți liniști cu gândul că dacă ești bun, mai înveți și cum să te folosești de AI pentru a deveni și mai productiv, atunci ești safe.
Poate că da, însă dacă scenariile apocaliptice se adeveresc și în doar câțiva ani inteligența artificială va înlocui IT-iști, contabili, oameni de vânzări, șoferi sau oameni de marketing, atunci impactul social va fi greu de gestionat.
Sunt oameni care vor trebui să își găsească repede noi locuri de muncă sau să învețe abilități noi. Iar dacă zeci/sute de milioane de specialiști din aceste profesii vor avea această problemă la nivel global, într-un termen așa scurt, presiunea asupra guvernelor va fi imensă. Iar acest scenariu te va afecta și pe tine, indiferent de cât de bine pregătit ești sau dacă ai un job rezistent la AI.
În marketing, inteligența artificială poate crea deja campanii de publicitate bune (nu ai bănui că nu-s mâna unui creativ cu experiență) sau poate crea copy rezonabil în timpul în care un espressor își râșnește boabele din cafeaua preferată.
În HR, aflu cu surprindere că asistenți virtuali îți analizează deja automat CV-ul depus pe LinkedIn și, deși nu tot timpul interpretează corect experiența și calitățile pe care le ai, îți răspund tranșant în doar câteva minute dacă mergi mai departe în procesul de recrutare.
În IT, mari companii avertizează că în foarte scurt timp AI-ul va coda la fel de bine ca dezvoltatorii cu ceva ani de experiență, iar câțiva lideri din tehnologie vorbesc deja de înlocuirea a 90% din forța de muncă de către acești roboți programați să programeze.
Sunt schimbări mari, care parcă au apărut așa peste noapte. Iar faptul că ești acum la un nivel salarial confortabil sau ai o poziție bună în organizație s-ar putea să nu fie suficient în 5-10 ani (poate chiar mai devreme).
Așa că preocuparea aceasta (stres pe bune, mai precis) mă determină să mă documentez cât mai bine despre ce joburi sunt rezistente la AI sau ce skill-uri să îmi dezvolt pentru a fi sigur că voi mai avea un venit în următorul deceniu.
Un studiu puțin mai vechi (2023) a realizat un top al profesiilor cu cel mai mic risc de a fi înlocuite de AI, dar și ce salarii primesc acești specialiști în Statele Unite.
Curios să vezi care este riscul jobului tău? Joacă-te cu acest tool și vei afla cât de probabil este să fii înlocuit de AI.
Deloc surprinzător, în topul de mai sus, cele mai rezistente joburi la AI implică interacțiunea cu oamenii, consilierea lor, sau ajutorul pe care îl poți oferi ca terapeut, specialist în dezvoltarea unor abilități sau a sănătății fizice și mentale.
Din păcate nu ne putem face cu toții terapeuți, asistente sau coregrafi, însă ne putem dezvolta diferite soft skills, empatia sau inteligența emoțională, pentru a fi pregătiți să lucrăm mai bine cu oamenii din echipă.
Până la urmă este greu de crezut că în viitorul apropiat companiile vor avea doar o mână de angajați care să ghideze o hoardă de asistenți virtuali. Va fi în continuare nevoie de lideri sau coordonatori de echipe, iar aceste roluri au nevoie de abilități aparte, care nu pot fi preluate (încă) de AI.
Ce parere ai despre topul de mai sus? Ce alte joburi crezi că vor fi greu înlocuite de AI?
Consultă aici lista completă a celor 65 de joburi care au cel mai mic risc de a fi înlocuite de AI.